Help! Gaat dit wel goed met de oudjes?

Oudjes in de opvang, gaat dat wel goed? Is het eerlijk om een oude hond of kat in een dierenpension onder te brengen als je zelf op vakantie wilt gaan? Krijgt het dier wel zijn welverdiende rust? Hij slaapt thuis ook immers het grootste deel van de dag… En dan al die andere honden en katten en de drukte van de jonge zieltjes in de groep?

Veel huisdiereigenaren worstelen met een oplossing vinden voor de vakantieperiode. We hebben de afgelopen jaren meerdere oude dieren te logeren gehad. Het oudste hondje was 18 en de oudste kat 19, met en zonder medicijnen en/of speciale behoeften.

 

oudjes
Hoe is dat gegaan? Prima!

Doordat de dieren bij Dierenpension Faunatuurlijk en de Dog and Senior Foundation niet in kennels zitten maar gewoon de mogelijkheid hebben lekker op de bank, kussen of mand te kruipen hebben ze altijd een keus. De huiskamers hebben ramen, deuren, plantjes, schilderijen, tafels, stoelen, prulletjes, speeltjes en ga zo maar door. Regelmatig de geur van een vers gezet bakkie koffie en een doos vol met lekkere koekjes.  Eigenlijk niet eens zo gek anders dan de oudjes thuis gewend zijn. Een eigen kleed of kussen van thuis, desnoods eigen eten mee en het dier rolt zo mee in onze dagelijkse rituelen.

We ontkennen zeker niet dat het voor het dier (en dit geldt voor alle leeftijden) best intensief kan zijn zo’n logeerpartij. Zoveel nieuwe indrukken, geurtjes, vriendjes, mensen en gewoonten in een relatief korte tijd. En dat alles maakt het best vermoeiend. Zorg aan onze kant om de groepen zo samen te stellen dat er zoveel mogelijk rust in de tent is. En dat lukt eigenlijk altijd wel. Hoe drukker het is met dieren, hoe beter we goede matchen in de groepen kunnen maken en dus hoe plezieriger het is.

De oude sokjes houden we uit de drukke groep(en) en laten we bij elkaar, kleine ommetjes wandelen, goed kijken wat ze wel en niet trekken. Vaak is dit alleen maar een stukje de straat uit en het land op, behoeften doen, de buitenlucht opsnuiven en weer langzaam aan naar huis toe scharrelen. Binnen wat lekkers en weer door tukken.

We ontvangen altijd heel positieve berichten als de ouden van dagen eenmaal weer thuis zijn. Tuurlijk moeten ze even bijslapen (wat elk dier doet) maar het gevoel er daarna bij is goed, alsof ze niet weggeweest zijn. Sommigen nemen juist meer energie mee naar huis en zijn de eerste paar dagen actiever dan voordat ze weggingen.

Geldt dit nu ook voor de oudjes in de Dog and Senior Foundation?

In zekere zin wel. Het grote verschil voor deze honden is dat zij nooit meer weg moeten; eenmaal gewend en een plekje gevonden, dan is de routine normaal geworden. De hondenroedel verandert niet, er vertrekken geen hondenvrienden, de huiskamer is het nieuwe thuis en de Dog and Senior Familie is altijd om hen heen. Veilig en vertrouwd!

Een oud sokje naar een dierenpension brengen? Onze ervaringen zijn positief!